Izvanredni preddiplomski stručni studij protetike i ortotike

Ishodi preddiplomskih stručnih studija TVZ

Ishodi stručnog preddiplomskog studija protetike i ortotike

Stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka protetike i ortotike

Trajanje: tri (III) akademske godine – šest (VI) semestara + godina dana kliničke prakse

ECTS bodovi: 240

Tehničko veleučilište u Zagrebu je ishodilo 2009. godine dopusnicu za Stručni studij protetike i ortotike.

Na čitavom području Republike Hrvatske, trenutno nema ponuđenog sličnog programa protetike i ortotike koje nudi Tehničko veleučilište u Zagrebu, dok nasuprot tome postoji velika potreba i zanimanje za stručnjacima iz tog područja koje neprekidno raste te je to ujedno glavni razlog pokretanja ovog novog stručnog programa.

Inženjeri protetike osmišljavaju, razvijaju i konstruiraju proizvode poznate pod imenom proteze (umjetni udovi) za pojedince koji imaju djelomični ili potpuni nedostatak ekstremiteta.
Inženjeri ortotike konstruiraju i razvijaju, ortoze, uređaje i proizvode koji poboljšavaju narušenu funkciju nekog uda ili kralježnice, a do čijeg je narušavanja došlo zbog trošenja, oštećenja, bolesti, rođenjem ili nekim drugim razlogom.
Cilj ovog stručnog studija je obrazovanje inženjera protetike i ortotike za samostalno obavljanje poslova konstruiranja, razvijanja i održavanja proteza i ortoza. Studenti će imati mogućnost sudjelovanja u projektima izrade proteza i ortoza za pojedinog pacijenta. Studij protetike i ortotike je multidisciplinaran te spaja medicinu i strojarstvo, stoga će studenti usvojiti znanja iz tih područja. Također će imati mogućnost učenja modeliranja u CAD/CAM paketima i razviti će potrebne profesionalne vještine kroz komunikaciju s pacijentima i liječnicima tijekom moguće kliničke prakse u trajanju od godine dana.
Stalne inovacije te korištenje naprednih tehnologija omogućuju razvoj kompetencija, znanja i vještina potrebnih inženjerima protetike i ortotike. Upravo kombinacija primjene znanosti o materijalima, inženjersko umijeće i potrebna znanja iz područja zdravstva, stvaraju od inženjera protetike i ortotike jedinstvenog i kvalificiranog stručnjaka. Po završetku studija moguće je daljnje osposobljavanje i usavršavanje, odnosno međunarodno certificiranje kroz suradnju s Međunarodnim društvom za protetiku i ortotiku (ISPO).

Na natječaj za upis na izvaredni stručni studij protetike i ortotike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu mogu se prijaviti pristupnici sa završenom četverogodišnjom srednjom školom. Pristupnici se upisuju na temelju postignutog rezultata na državnoj maturi, a ključna su znanja iz matematike, fizike i informatike.

TVZ.hr koristi kolačiće(cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Više o kolačićima pročitajte ovdje.
Prihvaćam
x